Subsidies en innovatieve materialen voor gevelisolatie

De stijgende energiekosten zorgen ervoor dat steeds meer huiseigenaren opzoek gaan naar manieren om hun huis energiezuiniger te maken. Spouwmuurisolatie is daarbij een van de meest doeltreffende opties om zowel de energierekening te verlagen als het wooncomfort te verbeteren. Bovendien verklein je met goede isolatie ook je ecologische voetafdruk. In deze blog leggen we uit hoe je je gevel kunt isoleren met spouwmuurisolatie en duurzame materialen. Ook bespreken we het belang van certificering en de nieuwste subsidies die de investering extra aantrekkelijk maken.

Allereerst: wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een veelgebruikte techniek waarbij de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Dit kom je vooral tegen in woningen die gebouwd zijn vanaf de jaren 1920 en vóór 1992, en vooral bij eengezinswoningen en rijtjeshuizen; alhoewel sommige appartement, vooral in oudere gebouwen, ook spouwmuren kunnen hebben. Spouwmuurisolatie helpt om warmte binnen te houden, waardoor je huis in de winter langer warm blijft en in de zomer juist koeler aanvoelt.

Duurzame isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie

De keuze van het isolatiemateriaal is belangrijk voor de prestaties van je isolatie. Er zijn verschillende duurzame opties beschikbaar:

  1. Excellent HR++ parels
    Deze parels zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS) en bieden uitstekende thermische prestaties. Ze zijn waterafstotend en zakken niet in, wat zorgt voor een langdurige en effectieve isolatie van je spouwmuren.

  2. Knauf Supafil
    Knauf Supafil is een glaswolproduct dat voornamelijk is gemaakt van gerecycled glas en daardoor is dit een milieuvriendelijke keuze. Knauf Supafil is licht in gewicht, brandveilig en biedt zowel thermische als geluidsisolatie, wat het een uiterst veelzijdig materiaal maakt.

  3. Comfort Foam
    Comfort Foam is PUR-schuim dat de spouw naadloos opvult. Dit schuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde en voorkomt vochtproblemen en koudebruggen. Daarmee is het ideaal voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een oplossing met maximale energiebesparing.

Subsidies voor spouwmuurisolatie

Sinds september 2023 is het (weer) mogelijk om gemeentelijke subsidies aan te vragen voor spouwmuurisolatie en andere energiebesparende maatregelen. Wel richt deze regeling zich specifiek op woningen die vóór 1992 zijn gebouwd en een energielabel van D of hoger hebben.

Een interessante wijziging in de subsidieregeling is dat je nu meerdere aanvragen per woning kunt indienen. Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van de gemeentelijke subsidie is dat de isolatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een bedrijf dat natuurvriendelijk werkt. Door ervoor te zorgen dat dieren zoals vleermuizen en zwaluwen op tijd kunnen verhuizen en alternatieve nestplaatsen te bieden, dragen deze bedrijven bij aan het behoud van de natuur. Ook deze milieuvriendelijke maatregelen komen in aanmerking voor subsidie.

Stapelen met gemeentelijke subsidie en ISDE

Een bijkomend voordeel is dat je de gemeentelijke subsidie kunt combineren met de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) van de overheid. Dit betekent dat je voor spouwmuurisolatie en andere energiebesparende maatregelen tot ongeveer 30% van je kosten terug kunt krijgen, op voorwaarde dat je ook nog een andere verduurzamingsmaatregel toepast, zoals vloerisolatie of het installeren van isolatieglas. Deze combinatie van subsidies kan je flink helpen met de kosten, waardoor je investering sneller terugverdiend kan worden.

Wanneer je besluit je woning te isoleren, is het dus verstandig om ook naar andere energiebesparende maatregelen te kijken. Een zeer effectieve optie voor het verder verbeteren van de isolatie van je gevel is in dat geval het (laten) plaatsen van triple glas. Dit voorkomt namelijk warmteverlies via de ramen. Wanneer je triple glas in kunststof of aluminium kozijnen combineert met gevelisolatie, profiteer je van een nog betere thermische prestatie en lagere energiekosten.

Let wel op: de ISDE-subsidie kan alleen worden aangevraagd als de isolatie door een gecertificeerd installatiebedrijf is uitgevoerd, dus niet door doe-het-zelvers. De gemeentelijke subsidie daarentegen is ook beschikbaar voor wie zelf de isolatie uitvoert.

Waarom kies je voor een SKG-IKOB gecertificeerd bedrijf?

Kies bij spouwmuurisolatie altijd voor een SKG-IKOB gecertificeerd bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de werkzaamheden voldoen aan strenge kwaliteitseisen en dat er veilige, duurzame materialen worden gebruikt. Bovendien ben je er zeker van dat de isolatie op een milieuvriendelijke manier en volgens de juiste richtlijnen wordt uitgevoerd. Dit is cruciaal om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke subsidies.