Isolatietechniek nieuws en updates

Het isoleren van een jaren 30 woning: Al je opties op een rij

Geschreven door van de Bunt Isolatietechniek | 10-okt-2024 12:55:46

Een karakteristiek én goed geïsoleerd huis, dat kan!

 

Het isoleren van een jaren 30 woning.       

Jaren 30 woningen zijn enorm populair tegenwoordig. Met hun karakteristieke eigenschappen, zoals glas-in-loodramen en authentieke erkers, is de jaren 30 woning enorm geliefd in de woningmarkt. Maar er is één groot nadeel: de isolatie van deze woningen laat vaak te wensen over. In die tijd werd er nauwelijks nagedacht over energiebesparing, en daarom hebben deze huizen amper tot geen isolatie.

Maar niet getreurd, tegenwoordig kan elke woning geïsoleerd worden, dus ook jouw charmante jaren 30 woning! We praten je graag bij over de verschillende opties die je hebt om jouw oude huis te isoleren. Zo gaan we het hebben over spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie om te helpen met het besparen op je energierekening en je huis ook nog eens comfortabeler te maken.

Waarom kiezen voor isoleren? 

Slecht geïsoleerde huizen verliezen veel warmte, via daken, vloeren en muren ontsnapt de warmte snel. Zo ontstaan vocht, kou en tocht problemen die het wooncomfort verminderen. Het isoleren van je oude woning is dus niet alleen aantrekkelijk voor de energierekening maar ook voor het wooncomfort. 

Genieten van de karakteristieke eigenschappen van je woning terwijl je ook geniet van het comfort van een geïsoleerde woning is zeker mogelijk. Zo verhoog je niet alleen je woongenot, maar kun je ook flink besparen op je energierekening. Daarnaast vermindert een goed geïsoleerd huis ook de CO2-uitstoot, waarmee je bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Spouwmuurisolatie

Een goede plek om te beginnen met het isoleren van je jaren 30 woning is bij spouwmuurisolatie. Een groot deel van de jaren 30 woningen is gebouwd met een spouwmuur, deze bestaat uit twee lagen stenen met een open ruimte ertussenin. Deze ruimte wordt ook wel de spouw genoemd en is over het algemeen niet geïsoleerd, hierdoor gaat er veel warmte verloren. 

Het isoleren van een spouwmuur is een relatief snelle en eenvoudige ingreep, die zonder veel overlast uitgevoerd kan worden. Tijdens het proces wordt er vanaf de buitenkant in de gevel isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Dit zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het warmteverlies waardoor het binnenklimaat van je woning wordt verbeterd. Ook kan het vocht en tocht problemen verminderen.

Dakisolatie

Naast spouwmuurisolatie is ook het dak een belangrijk onderdeel van het isoleren van je oudere woning. De warme lucht in je woning stijgt op en kan zonder goede isolatie via het dak weer verloren gaan. Afhankelijk van de staat van het dak en of de ruimte het toelaat, wordt dakisolatie aan de buiten- of binnenkant van het dak aangebracht.

Als de dakisolatie aan de binnenkant geplaatst wordt, plaatst de professional het isolatiemateriaal tussen de dakbalken. Dakisolatie aan de binnenzijde van het dak is een goede oplossing als je de zolder wilt gebruiken als leefruimte om de temperatuur hier aangenamer te maken. Isolatie aan de buitenzijde van het dak wordt ook wel ‘sarking’ genoemd en komt minder vaak voor. Deze optie is een uitkomst bij een volledige dakrenovatie. Tijdens de renovatie plaatst de professional dan isolatiemateriaal op de dakconstructie, wat zorgt voor een erg effectieve isolatielaag.

Vloerisolatie

Tot slot bespreken we vloerisolatie, een belangrijke stap om een jaren 30 woning te isoleren. Bij een oude, niet geïsoleerde vloer kan koude lucht makkelijk via de grond of de kruipruimte naar boven trekken. Dit zorgt ervoor dat je meer moet stoken om de ruimte warm te houden en verhoogt je energierekening aanzienlijk. 

Ook bij vloerisolatie zijn er verschillende manieren om dit toe te passen. Zo kunnen er bij houten vloeren isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst worden. Bij betonnen vloeren is het mogelijk om isolatieplaten onder de vloer aan te brengen, of om de kruipruimte te isoleren. Vloerisolatie houdt de warmte langer in de woning en zorgt ervoor dat deze aangenaam aanvoelt. Dit zorgt vooral in de winter voor een aanzienlijk verschil in zowel comfort als een lagere energierekening.

Kosten, terugverdientijd en subsidie 

Niet geheel onbelangrijk zijn natuurlijk de kosten van zo’n duurzame ingreep, deze zijn onder andere afhankelijk van gekozen isolatiemethode en de staat van je woning. Spouwmuurisolatie is vaak de betaalbaarste isolatiemethode met een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar. Dak- en vloerisolatie zijn iets duurder, maar leveren ook waardevolle besparingen op de lange termijn op. 

Er zijn vaak subsidies beschikbaar voor woningisolatie, dit maakt de investering nog een stukje aantrekkelijker. Het is dus zeker de moeite waard om te informeren bij je gemeente of je in aanmerking komt voor zo’n subsidie.

Kort samengevat

Een jaren 30 woning biedt veel charme, maar vraagt ook om aandacht als het gaat om isolatie. Met de juiste aanpak, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie, kun je je oude woning omtoveren tot een comfortabel en energiezuinig paleisje. Zo vergroot je je woongenot en verlaag je je energierekening. Het isoleren van je jaren 30 woning is een investering die zichzelf relatief snel terugverdient en bijdraagt aan een duurzamere toekomst. 

Wil je meer advies of professionele hulp bij het isoleren van je woning? Neem contact met ons op en ontdek hoe we je huis kunnen omtoveren tot een energiezuinige en comfortabele leefruimte.