Biobased isolatie materiaal

Wanneer we het hebben over het isoleren van woningen, merken we dat veel mensen automatisch denken aan de traditionele isolatiematerialen zoals Supafil, Reflectiefolie of bijvoorbeeld HR++ parels. Echter, met de groeiende vraag naar duurzame isolatiematerialen en milieuverantwoordelijkheid, worden biobased isolatiematerialen steeds vaker gebruikt en ontwikkeld om het beste isolatiemateriaal voor de toekomst te worden.

Als een van origine Veluws isolatiebedrijf zijn wij grote voorstander van deze groene ontwikkeling en hebben wij alles in huis om onze klanten hiervan te voorzien. Onze expertise in spouwmuur-, vloer-, bodem-, en dakisolatie, gecombineerd met kennis van zowel traditionele als innovatieve materialen, stelt ons in staat om samen met jou de meest passende en duurzame isolatie-oplossing te vinden voor jouw persoonlijke situatie.

Wat zijn Biobased isolatiematerialen precies?

Biobased isolatie is een groot onderdeel van duurzaam bouwen. Dit type isolatiemateriaal is namelijk gemaakt van natuurlijke, gerecyclede bronnen zoals hennep, stro, schapenwol en katoen. De materialen bieden niet alleen uitstekende isolatie-eigenschappen maar dragen ook bij aan een gezonder binnenklimaat en verminderen de ecologische voetafdruk van de woning of het bedrijfspand. Op de langere termijn zijn deze biobased materialen een belangrijke ontwikkeling voor iedereen die op zoek is naar het beste isolatiemateriaal dat zowel milieuvoordelen als woonvoordelen biedt.

Voordelen van Biobased Isolatie materialen

Biobased isolatie is gemaakt van vezels uit de natuur die vanuit zichzelf uitblinken in het reguleren van temperaturen. Dit is wat de materialen ook doen voor jouw huis, ze zorgen ervoor dat de warmte in de winter binnen wordt gehouden en zorgen in de zomer voor verkoeling. Dit efficiënte temperatuur behoud kan resulteren in een significante daling van zowel het energiegebruik als de bijbehorende kosten.

Daarnaast draagt biobased isolatie bij aan een gezondere binnenluchtkwaliteit. De ademende kwaliteiten van deze natuurlijke materialen optimaliseren de regulatie van de vochtbalans, wat een positieve invloed heeft op zowel de structuur van het gebouw als aan de gezondheid en het comfort van de bewoners.

De voordelen van biobased als isolatie materiaal op een rijtje:

  • Milieuvriendelijk: Deze materialen dragen bij aan een lagere ecologische voetafdruk van de bouwsector door minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  • Energie-efficiëntie: Biobased isolatie is effectief in thermische isolatie.
  • Gezond binnenklimaat: Dankzij hun natuurlijke samenstelling verbeteren deze materialen de luchtkwaliteit en reguleren ze vocht in het gebouw.
  • Geen schadelijke stoffen: Bij Biobased materialen is het gegarandeerd dat deze materialen geen schadelijke stoffen bevatten. Dit heeft een voordelig effect op de gebruiker van het gebouw én op de installateurs zelf.
  • Duurzaam: Naast dat biobased isolatiemateriaal gebaseerd is op natuurlijke materialen en daarmee al duurzaam is, heeft het ook een lange levensduur, van gemiddeld minstens 75 jaar!

Subsidies voor Biobased Isolatie

Het gebruik van biobased isolatie materialen wordt verder gestimuleerd door nieuwe subsidieregelingen die sinds 1 januari 2024 van kracht zijn en dus is nu het perfecte moment om te kiezen voor een milieuvriendelijke en duurzame toekomst. Van de Bunt Isolatietechniek staat klaar om te begeleiden bij het maken van deze overstap. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek en laten we samen bespreken hoe we de energierekening kunnen verlagen en de impact op het milieu kunnen verkleinen, zonder jouw budget uit het oog te verliezen. Lees hier meer over de subsidies voor particulieren en over de subsidies voor VvE’s.

Verschillende soorten Biobased isolatie materialen

Er zijn verschillende soorten biobased isolatie, elk met hun eigen unieke eigenschappen, hieronder hebben we ze op een rijtje gezet:

Cellulose isolatie

Cellulose wordt geproduceerd uit gerecycled papier en staat bekend om het indrukwekkende isolatievermogen. Het materiaal biedt uitstekend warmtebehoud in de winter en helpt bij het afstoten van zomerhitte. Bovendien is cellulose een kampioen in geluidsdemping, wat zorgt voor een rustigere en stillere leefomgeving.

Kurk

Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik en is van nature brandwerend, waardoor het een veilige keuze is voor huizen en bedrijfspanden. De veerkracht en het langdurige behoud van isolatiewaarde maken het een duurzame keuze.

Vlas, hennep en houtvezel

Vlas hennep en houtvezel worden gezien als de nieuwe generatie van isolatie door hun vermogen om hoge isolatiewaarden te leveren met minimale milieu-impact. Hun natuurlijke herkomst garandeert dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen, wat bijdraagt aan een hoge binnenluchtkwaliteit.

Stro en riet

Stro en riet worden vaak ingezet bij grootschalige projecten. Ze zijn ideaal voor gebouwen die koel moeten blijven of in ruimtes waar warmte zich snel ophoopt. Door de faseverschuiving eigenschappen van deze materialen betekenen dat ze het binnenkomen van hitte vertragen, waardoor gebouwen op natuurlijke wijze koeler blijven tijdens warme dagen.

Deze biobased materialen worden niet alleen gekozen voor hun milieuvriendelijke en duurzame eigenschappen, maar ook voor hun bijdrage aan een gezondere en meer comfortabele leefomgeving en waarbij ze daarnaast op lange termijn ook nog kosten besparen.

Installatie van biobased isolatie

De installatie van biobased materialen vereist, net zoals bij traditionele materialen, gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Daarom zetten wij experts in voor de installatie van dit isolatiemateriaal en raden wij dit ook zeker aan iedereen aan om te doen. Hoewel het installatieproces iets langer kan duren in vergelijking met traditionele isolatiematerialen, is de lange levensduur van minstens 75 jaar een aantrekkelijke factor en een reden waarom het niet snel vervangen hoeft te worden.

Als u de overstap wilt maken naar duurzame isolatie, zijn biobased materialen de beste keuze. Met hun aantrekkelijke voordelen, ondersteund door subsidies, biedt deze optie een hoogwaardig alternatief voor traditionele isolatiemethoden. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe wij u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw woning.

Of wil je graag de biobased isolatiematerialen eerst bekijken? Bezoek dan eens de Woonwijzerwinkel of hun exclusieve evenementen! Ontdek hoe duurzaamheid een gebouw kan transformeren tijdens onze gratis webinars. Ze geven niet alleen inzicht in de voordelen van biobased materialen, maar u kunt ook alle vragen stellen en leren van de vragen van anderen.

Samen bouwen aan een duurzamere wereld, één isolatieproject tegelijk.