Recent onderzoek toont aan: verhoogd woongeluk door isolatie


Uit recent onderzoek (bron: Motivaction, juni 2024) is naar voren gekomen dat huiseigenaren met een verduurzaamde woning, door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie, zich minder zorgen maken om hun energierekening. Bij meer dan 60% van deze huiseigenaren is gebleken dat ze minder financiële stress ervaren na het verduurzamen van hun woning. Hieruit wordt duidelijk dat verduurzaming positieve effecten heeft op zowel je portemonnee als je gemoedstoestand.

Effectiviteit van woningisolatie

Isolatie speelt een grote rol in het verlagen van je energieverbruik. Als je huis goed is geïsoleerd blijft de temperatuur in de winter thuis stabiel en heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. Zo draagt dit bij aan een groter comfort en bespaar je ook nog eens op je energierekening. Er ontstaat bijvoorbeeld minder tocht in je woning en er ontstaat een fijner binnenklimaat, dit zorgt ervoor dat meer dan 90% (!) van de huiseigenaren met een verduurzaamde woning zeer tevreden is met het resultaat.


Hoe verschillende isolatie kan helpen 

Je hebt als consument verschillende opties om de isolatie van je woning te verbeteren. Zo is er dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Dit zijn een aantal van de effectiefste manieren om de kou (of juist warmte, in de zomer) buiten te houden. Door te investeren in een of meer van deze manieren van isolatie gaat minder energie verloren en dalen de kosten.

Kostenbesparing is niet het enige voordeel van isolatie; goede isolatie draagt ook bij aan een koeler huis in de zomer en houdt de warmte binnen in de winter. Als resultaat ontstaat een comfortabeler leefklimaat. Een extra pluspunt van goede isolatie is dat toch vochtproblemen sterk verminderd worden en de luchtkwaliteit binnen sterk verbetert. 

 

Psychologische en financiële pluspunten

Verduurzaming van je woning biedt niet alleen direct financiële voordelen, het biedt ook psychologische voordelen. Zo zorgt het ervoor dat huiseigenaren minder stress ervaren met betrekking tot stijgende energieprijzen omdat ze minder afhankelijk zijn van factoren van buitenaf zoals schommelingen in de markt. Deze onafhankelijkheid zorgt voor meer rust bij huiseigenaren met een verduurzaamd huis en verbetert hierdoor de levenskwaliteit

Er is uit onderzoek gebleken dat duurzame investeringen in je woning zorgen voor controle in je toekomstige energiekosten. Door middel van verduurzamende maatregelen, bijvoorbeeld dakisolatie, hoeven huiseigenaren zich minder zorgen te maken over mogelijke pieken in energiekosten. Hierdoor is verduurzaming voor zowel de portemonnee als je gemoedstoestand een verstandige keuze. 

 

Je ecologische voetafdruk verkleinen

Het verduurzamen van je woning is niet alleen gunstig voor geldbesparing en comfort, maar ook voor de toekomst. Verduurzaming aan je woning is een verstandige manier om bij te dragen aan een duurzame wereld, aangezien je gebruik maakt van minder fossiele brandstof en je energiebehoefte verlaagd. Hierdoor worden er minder broeikasgassen uitgestoten en kun je je ecologische voetafdruk verkleinen.

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die willen verduurzamen door te investeren in energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Dit om de stap naar verduurzaming te stimuleren. De investering in duurzame maatregelen zoals isolatie kan door deze subsidies sneller worden terugverdiend, terwijl je als huiseigenaar voor altijd kunt blijven profiteren van lagere energiekosten.

Alle voordelen op een rijtje 

Verduurzaming van je woning biedt tal van voordelen. Het zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar het verkleint ook de kans op onzekerheid over de energieprijzen in de toekomst. Daarnaast draagt het bij aan het wooncomfort en helpt verduurzaming het milieu door de CO2-uitstoot te verminderen.

Verduurzaming is dus een verstandige en duurzame investering, voor zowel je portemonnee als voor het milieu. Wie kiest voor isolatie, kiest voor een energiezuinige en toekomstbestendige woning. Doe jij ook mee?