Zo isoleert u een jaren 30 woning!

18 oktober 2023

Wat zijn de mogelijkheden wat betreft het isoleren van een jaren 30 woning? Veel bewoners willen graag een oud huis isoleren, maar weten niet welke methode het meest effectief is. Wij nemen u graag mee!


Stap 1
Spouwmuurisolatie

Er valt veel winst te behalen door de spouw van de woning te isoleren. Woningen gebouwd na 1980 hebben meestal een spouwmuur. Spouwmuurisolatie is de meest effectieve en efficiënte vorm van isolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Het isoleren van de spouwmuur voorkomt dat de warmte uit de woning verloren gaat en de energiekosten verlagen. Spouwmuurisolatie is vaak al binnen drie- tot vier jaar terugverdiend.  

Stap 2. Vloerisolatie

Bij een jaren 30 woning gaat veel warmte verloren via de vloer. Door vloerisolatie voelt de vloer minder koud aan en verdwijnt de meeste tocht van uit de kruipruimte. De verwarming hoeft minder vaak aan te staan, waardoor de energierekening verlaagd worden. Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte isolatiemateriaal aan de onderzijde van de begane grondvloer bevestigd. De investering van vloerisolatie wordt gemiddeld binnen zeven tot tien jaar terugverdiend.

Bij vloerisolatie is een minimale hoogte van 50 centimeter benodigd. Indien de kruipruimte tussen de 35-en 50 centimeter is, dan kunt u kiezen voor bodemisolatie. Hierbij wordt er een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte geplaatst.

Stap 3. Dakisolatie

Tijdens de bouw van een jaren 30 woning werd geen dakisolatie toegepast. Bij dakisolatie wordt er isolatiemateriaal tegen de binnenzijde van het dak geplaatst. Ongeveer dertig procent van de warmte gaat verloren via het dak. Dakisolatie houdt de warmte in de winter beter binnen en hout de hitte in de zomer buiten.

Stap 4. Glas

Jaren 30 woningen zijn vanuit de bouw voorzien van enkel glas, bij veel woningen is dit inmiddels al vervangen voor dubbel glas. Dubbel glas is lang niet meer zo isolerend als de nieuwere en verbeterde technieken die op de markt zijn verschenen. Het plaatsen van isolatieglas (bijvoorbeeld hr++ glas) is daarom een uitstekende manier om een jaren 30 woning te isoleren.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek op locatie.