31 augustus 2023
In de voortdurende inspanningen om ons milieu te beschermen, heeft Van de Bunt Isolatietechniek een belangrijke verschuiving in de manier van werken ondergaan. Het natuurvrij maken van woningen voorafgaand aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een cruciale stap geworden, met het oog op het behoud van bedreigde diersoorten en het voldoen aan nieuwe wetgeving en eisen vanuit de overheid. Deze veranderingen hebben niet alleen invloed op het bedrijfsproces, maar hebben ook talloze voordelen voor woningeigenaren en het milieu.
De wetgeving rondom bedreigde diersoorten, zoals vleermuizen, was al een tijdje van kracht. Maar pas onlangs werd duidelijk hoe erg deze dieren werden beïnvloed door isolatiemaatregelen. Het besef dat vleermuizen serieus lijden onder spouwmuurisolatie heeft geleid tot een dringende noodzaak voor beschermende acties en nieuwe isolatie regels om hun voortbestaan te waarborgen. Dit streven naar natuurbehoud omvat ook bedreigde vogelsoorten, zoals de gierzwaluw en huismus. De groeiende media-aandacht heeft geleid tot toenemende acties van overheidsinstanties en gemeenten, waaronder de training van BOA's om naleving te controleren. De invoering van een aanzienlijke boete van ongeveer €40.000 voor het isoleren van een woning zonder de juiste maatregelen, benadrukt het belang van deze verandering in aanpak.
Deze nieuwe regels hebben geresulteerd in een verandering van de werkwijze bij Van de Bunt Isolatietechniek. Voorheen was het aanbrengen van spouwmuurisolatie rechtstreeks na het advies van een expert mogelijk. Nu is er een extra stap geïntroduceerd: een uitvoerder komt langs om de woning natuurvrij te maken voordat isolatie wordt aangebracht. Deze tussenstap waarborgt dat er geen inbreuk wordt gemaakt op de leefomgeving van bedreigde diersoorten. Wij hebben meerdere uitvoerders opgeleid voor deze specifieke taak en blijven ons inzetten voor verdere ontwikkelingen. Trainingen van ecologen en nauwe samenwerking met deze experts zijn nu integraal onderdeel van het bedrijfsproces, naast de implementatie van nieuwe werkbonnen, voorwaarden en materialen.
Bij het natuurvrij maken van een woning worden alle openingen groter dan 7mm zorgvuldig afgesloten. Exclusion flaps worden geplaatst om de dieren zoals vleermuizen de mogelijkheid te geven naar buiten te gaan, maar niet terug te keren. Het plaatsen van spouwverblijven compenseert de verstoring door isolatie, en speciale in- en uitgangen worden gemaakt voor deze dieren. Deze verblijfplaatsen variëren in grootte afhankelijk van het type woning. Alleen als het bouwtechnisch niet mogelijk of verantwoord is mogen er vleermuiskasten geplaatst worden.
Het natuurvrij maken van een woning voordat isolatiemateriaal wordt aangebracht, biedt aanzienlijke voordelen, met name voor woningeigenaren:
Bij Van de Bunt Isolatietechniek kunt u erop vertrouwen dat het natuurvrij maken van woningen voor spouwmuurisolatie met uiterste zorg en professionaliteit wordt uitgevoerd. Onze toewijding aan het behoud van bedreigde diersoorten en het voldoen aan de nieuwste regelgeving heeft geleid tot een naadloze integratie van natuurvrij maken in ons bedrijfsproces. Met jarenlange ervaring en een team van opgeleide experts zorgen we ervoor dat uw isolatieproject niet alleen energie-efficiënt is, maar ook in harmonie met de natuur verloopt.
Neem vandaag nog contact op met Van de Bunt Isolatietechniek om uw isolatiebehoeften te bespreken en te ontdekken hoe we met zorg en expertise uw woning natuurvrij kunnen maken voor een duurzame toekomst.