Waarom kiezen voor PIF-isolatiefolie?

19 april 2023

Isolatie is een essentieel onderdeel geworden van het bouwproces en de renovatie van gebouwen. Niet alleen kan isolatie de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren en de kosten van energierekeningen verlagen, maar het kan ook de veiligheid en het comfort van de bewoners vergroten. Eén van de nieuwere en meest geavanceerde isolatiematerialen die momenteel op de markt is, is PIF-isolatiefolie. In dit artikel zullen we een diepgaande blik werpen op PIF-isolatie, de voordelen ervan, hoe het zich verhoudt tot andere vloerisolatie en waarom PIF-isolatie door Van de Bunt Isolatietechniek de investering waard kan zijn voor uw bouw- of renovatieproject.

Wat is PIF-isolatiefolie?

Dit is een meerlaagse isolatiefolie die is voorzien van luchtkussenfolie en aluminium. Het aluminium reflecteert 90% van de warmte. De stilstaande lucht in de luchtkussenfolie in combinatie met de reflectie van het toegepaste aluminium isoleert 95% van het warmteverlies in uw woning.

De voordelen van PIF-isolatiefolie

PIF-isolatiefolie heeft veel voordelen op het gebied van energiebesparing, maar ook voor het leefcomfort van medewerkers of bewoners. De grootste voordelen zijn:

  • Hoge thermische weerstand: PIF-isolatiefolie is met geringe dikte zeer efficiënt in het behouden van warmte en het blokkeren van kou. Het minimaliseert warmteverlies door muren, daken, vloeren en andere oppervlakken van een gebouw, waardoor de energie-efficiëntie van het gebouw wordt verhoogd en energiekosten worden verlaagd.
  • Er is geen extra dampscherm vereist: Vanwege de gesloten celstructuur van de isolatiefolie, is het materiaal ondoordringbaar voor vocht en damp. Hierdoor is er geen extra dampscherm nodig om vochtproblemen te voorkomen.
  • Beschermende maatregelen niet nodig: Tijdens het isoleren komen er geen schadelijke stoffen vrij, waardoor het dragen van een mondmasker voldoende is. Er is verder geen beschermende kleding of zuurstof van buitenaf nodig.
  • Hypoallergeen: De isolatiefolie bevat geen vezels, zoals bij sommige traditionele isolatiematerialen het geval is. Hierdoor tast het de luchtkwaliteit in het gebouw of de woning niet aan en wordt het risico op allergische reacties verminderd.
  • Duurzaamheid: PIF-isolatiefolie heeft een lange levensduur en vereist weinig onderhoud. Het is bestand tegen vocht, schimmels en insecten, waardoor het een duurzame en kosteneffectieve keuze is.
  • Flexibiliteit: PIF-isolatiefolie kan gemakkelijk worden gesneden en aangepast aan de specifieke behoeften van een gebouw. Het kan worden gebruikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

PIF in vergelijking met bodemisolatie

Als alternatief voor PIF-isolatie bieden we ook bodemisolatie aan, waarbij een laag EPS of chips korrels op de bodem van de kruipruimte wordt geblazen. Echter, met deze vorm van isolatie gaat warmte nog steeds verloren naar de kruipruimte, waardoor u de kruipruimte eigenlijk verwarmt. Dit is niet wenselijk, omdat u wilt dat de warmte van de vloer alleen naar de woning gaat, zodat de energie die uit de verwarming komt zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.

Een voordeel van het gebruik van PIF-isolatie in vergelijking met bodemisolatie, is dat PIF de onderkant van de vloer luchtdicht afdekt. Dit is vooral belangrijk als de vloer is voorzien van vloerverwarming, omdat u ervoor wilt zorgen dat de warmte die in de vloer zit, volledig naar boven uitstraalt en niet verloren gaat naar de kruipruimte.

Van de Bunt is Insula gecertificeerd

Voor het verkrijgen van het Insula certificaat voor vloerisolatie met PIF-isolatiefolie, moesten we aantonen dat we vloeren luchtdicht en netjes kunnen isoleren. Onze uitvoering wordt regelmatig gecontroleerd middels steekproeven en we zijn verplicht om wekelijks te rapporteren waar onze PIF-isolatieteams aan het werk zijn. Insula voert onaangekondigde controles uit en levert ons vervolgens een rapport met eventuele tekortkomingen of een goedkeuring. Mochten er tekortkomingen zijn, dan moeten wij hier verplicht actie op ondernemen en terugkoppelen naar Insula hoe we dit in het vervolg kunnen voorkomen. Op deze manier garanderen we dat we voldoen aan de eisen om Insula gecertificeerd te zijn en zetten we ons in voor een hoogwaardige kwaliteit van onze PIF-isolatie.

Kunnen alle vloeren geïsoleerd worden?

De verwerking van onze PIF-isolatie wordt gedaan conform de verwerkingsrichtlijnen van het Insula certificaat BRL-IC140. De bouwkundige randvoorwaarden zijn hierin leidend. De belangrijkste voorwaarde is dat vloeren die vochtig zijn of schimmels bevatten, eerst behandeld worden voordat ze kunnen worden voorzien van PIF-isolatiemateriaal. Daarnaast moet de kruipruimte onder de vloer minimaal 45 cm hoog zijn en moet het kruipluik een formaat hebben van 80 cm lang en 60 cm breed.

Waarom kiezen voor PIF-isolatie door Van de Bunt?

Interesse in vloerisolatie met PIF-isolatiefolie? Dan is Van de Bunt Isolatietechniek de beste keuze voor uw woning of bedrijfspand. Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring met het aanbrengen van PIF-materialen en we werken veel samen met grote woningcorporaties en aannemers. Onze teams voeren alle werkzaamheden uit en er zijn geen tussenpartijen aanwezig.

Wij zijn een isolatiebedrijf gevestigd in Putten en hechten veel waarde aan duurzaamheid. Om deze reden richten wij ons voornamelijk op lokale projecten en vermijden we lange reizen door het land. Zo kunnen wij onze duurzame aanpak in alles wat we doen behouden. Als u op zoek bent naar een ervaren en betrouwbaar isolatiebedrijf in de omgeving van Putten, neem dan gerust contact met ons op voor vragen of advies over hoogwaardige isolatie-oplossingen.